Pavadinimas: Kavinės šurmulyje ir vienas laimėtas vakaras

A place for open conversation on all aspects of themed construction. Share your thoughts, ask questions, and connect with others in the industry.
Post Reply
luciennepoor

Esu Karolis, man 34 metai. Dirbu barista vienoje iš tų „trečiosios bangos“ kavinių senamiestyje, kur kiekvienas puodelis yra menas, o klientai – nuolatiniai, su savo įpročiais ir istorijomis. Kava yra mano gyvenimo ritmas. Nuo ankstyvo ryto iki vėlyvos popietės aš sukiojuosi tarp malūnėlio, espreso aparato ir garų pūstelėjimų. Tai triukšmingas, bet jaukus pasaulis, kvepiantis šviežiai maltais pupeliais. Po darbo, kai paskutinis klientas išeina ir tyla užpildo erdvę, man reikia pertraukos – visiškai kitokio ritmo. Ne fizinio, o protinio.

Ilgą laiką po pamainos tiesiog grįždavau namo, užsisakydavau maistą ir žiūrėdavau serialus, kol galva imdavo plaukti. Bet nuobodulys graužė. Vieną vakarą, lapkritį, kai lietus pliaupė be sustojimo, o kavinėje buvo tylu kaip mauzoliejuje, nusprendžiau kažką pakeisti. Atsisėdau ant sofos, telefonas rankoje, ir pradėjau naršyti. Kažkada draugas užsiminė apie kažkokį žaidimą internete, bet aš rimtai niekada nesidomėjau. „O kas, jeigu pabandysiu?“ – pagalvojau. Taip aš atsidūriau Vavadoje.

Prisipažinsiu, pirmas įspūdis buvo keistas. Atrodė, kad čia viskas švyti ir mirga, bet šis ryškumas traukė. Aš neplanavau tapti lošėju – tiesiog norėjau pamatyti, kaip tai veikia. Pradėjau nuo mažų sumų, tokių, kokias išleidžiu kavos pupelėms per savaitę. Be jokių didelių vilčių, be svajonių apie milijonus. Tiesiog smalsumas. Suko ratą, žaidė paprastus lošimo automatus. Kartais laimėdavau kelis eurus, kartais pralaimėdavau, bet nei vienas, nei kitas nesukėlė didelių emocijų. Tai buvo smagus laiko praleidimo būdas, kaip žiūrėti į akvariumą po sunkios dienos.

Vienas vakaras buvo ypatingas. Atėjau po ypač sunkios pamainos. Turėjome pristatymą dideliam užsakymui, vienas kolega nesusitvarkė, o vienas klientas išpylė kavą ant savo kompiuterio ir kaltino mus. Buvo įtempta. Sugrįžęs namo, jaučiausi išsunkęs. Mesti serialą nebuvo jėgų, todėl tiesiog atsisėdau su telefonu. Atsivertė Vavada. Tą kartą nusprendžiau, kad privalau kažką keisti – gal ne žaidimo strategiją, o požiūrį. Prisiminiau, kad skaičiau apie kažkokius kodus, kurie suteikia papildomų galimybių. Ir štai, naršydamas po svetainę, užtikau kažką panašaus į vavada promo codes. Nusprendžiau pabandyti. Įvedžiau, netikėdamas, kad veiks. Bet jis veikė! Gavau papildomų sukimų ir šiek tiek kreditų. Nebuvo didžiulė suma, bet jausmas buvo malonus – tarsi rastum papildomą šokoladinį saldainį po pietų.

Tą vakarą žaidžiau atsipalaidavęs. Ne dėl pinigų, o dėl proceso. Sukau ratą, stebėjau, kaip krenta simboliai. Buvo momentas, kai pasirodė trys vienodi, ir staiga laimėjimas pradėjo augti. Ne didžiulis, bet pakankamai, kad širdis pradėtų plakti greičiau. 20 eurų. Vėliau dar 15. Ir vėl. Aš nebandžiau vytis pralaimėjimų, tiesiog mėgavausi sėkme. Po valandos sąskaitoje buvo 78 eurai. Tai nebuvo gyvenimą keičianti suma, bet tą vakarą ji reiškė daug. Tai buvo prizas už kantrybę ir atsipalaidavimą. Kitą dieną nuėjau į mėgstamą knygyną ir nusipirkau keletą knygų, kurių seniai norėjau. Likusią dalį palikau – galbūt kitam smagiam vakarui.

Ką aš supratau? Vavada man nėra būdas uždirbti. Tai pabėgimas, kai norisi pamiršti kavos aromatą ir skubėjimą. Tai kaip trumpa kelionė į kitą pasaulį, kur nėra klientų, nėra kavos pupelių, tik tu ir ratas. Bet svarbiausia – neprarasti galvos. Aš visada nustatau limitą. Jei pralaimiu tą sumą, kurią buvau pasiruošęs išleisti, aš sustoju. Jokios dramos, jokio „dar vieno sukimo“. Nes tikslas yra malonumas, o ne azartas. Džiaugiuosi, kad atradau šią pramogą, nes ji man leidžia atsipalaiduoti ir jausti tą lengvą jaudulį, kurio trūksta kasdienybėje. O šie kodai? Jie yra kaip bonusas, maža dovana, kurią gauni tik tada, kai žinai, kur ieškoti. Vėliau dar kartą panaudojau vavada promo codes – jau kitoje sesijoje, kai norėjau tiesiog pažaisti, bet su trupučiu pagalbos. Ir vėl jausmas buvo malonus. Kažkas panašaus į tai, kai gauni nemokamą kavos puodelį iš lojalumo programos.

Rekomenduočiau tai visiems, kurie pavargo po darbo ir ieško būdo atsijungti. Bet tik tiems, kurie moka susivaldyti. Tai nėra bilietas į turtus, tai pramoga. Ir jei jau pramogauji, tai daryk protingai. Ieškok tų mažų privalumų, kurie daro procesą malonesnį. Pabandyk, gal rasi savo ritmą, kaip aš radau savo – tarp kavos malimo ir virtualių ratų sukimosi. Vakaras gali tapti nepakartojamu nuotykiu, net jei jis vyksta tavo pačio svetainėje.
Post Reply